Porodica Ničević

Kvalitetom proizvoda uz investicije i razvoj osvojili tržište

Pored toga što tržište godinama snabdeva najkvalitetnijim hrastovim i jasenovim parketom, a u ponudi ima brikete za ogrev i sve vrste hrastove građe, tehnološki opremljen i kadrovski osposobljen lider u proizvodnji parketa na našem tržištu, preduzeće GRAKOM SN će za koji mesec tržištu ponuditi najkvalitetnije pripremljene, nauljene i za montažu spremne podove.

Fleksibilnost u poslovanju je, bez sumnje, jedan od uslova opstanka na tržištu, a to najbolje pokazuje primer preduzeća GRAKOM SN iz Beograda, firme koja je ovih dana napunila 22 godine postojanja. U tom periodu ovo privatno preduzeće je, prilagođavajući se tržišnim uslovima, više puta menjalo program rada, a u poslednjih desetak godina, baveći se preradom drveta, uz permanentne investicije i razvoj, GRAKOM SN je na ovom tržištu postao lider u proizvodnji hrastovog parketa.

– Nakon osnivanja 1992. godine, bavili smo se građevinskim radovima, renovirali, zidali i nadziđivali, a gradili smo i neke nove objekte, da bi u vreme velike inflacije, počeli da se bavimo trgovinom. Naime, za vreme sankcija građevinarstvo je jenjavalo, a društvene firme nisu mogle uvoziti, pa smo se snalazili i za njih uvozili mi, privatnici – seća se vlasnik i direktor preduzeća GRAKOM SN, gospodin Slobodan Ničević.

– Uvozili smo ležajeve, druge delove i mašine, kao i crnu metalurgiju, snabdevali velike sisteme: EPS, elektrane, rudnike, ali nam je ubrzo EPS počeo plaćati menicama kojima smo zatvarali potrošnju električne energije velikim sistemima kao što su Bane Sekulić, Toza Marković, Cementara Beočin, Popovac, a od ovih firmi smo u kompenzaciju dobijali građevinski material. Zato smo u Luci Beograd otvorili dva velika stovarišta građevinskog materijala i to je išlo neko vreme, ali je i taj posao postepeno opadao. U međuvremenu smo kupili i uredili plac od 70 ari na Batajničkom putu i na njemu podigli objekat od 1800 metara kvadratnih. Ovde smo preselili stovarište i počeli proizvodnju paleta, pa frize i ubrzo parketa. Sada je u planu proizvodnja podova koje ćemo, ja se nadam, većim delom izvoziti.

– GRAKOM SN se postepeno, ali permanentno razvijao, tehnološki opremao i kvalitetnim proizvodom osvajao tržište. Samo prošle godine u mašine smo investirali oko milion evra, kupili smo jedan kamion i novu briket mašinu, a kompletna proizvodnja briketa ide na zapadno tržište. Svaki zarađen dinar investiramo, pa smo uz naš plac kupili još jedan i ušli u pregovore za izgradnju još jedne halu od blizu 3.000 kvadrata, a takođe smo kupili i novu ŠCHROEDERovu mašinu. Imamo savršenu lokaciju koja će sa izgradnjom novog mosta na Dunavu i sa završetkom batajničke petlje biti još atraktivnija. Imamo svoje ime, korektan odnos sa dobavljačima i kupcima, tehnološki smo sigurno među najbolje opremljenim firmama, imamo stručne i obučene radnike, pa je zato i naš parket najkvalitetniji, a tako će, već krajem ove godine, biti i sa podovima – kaže gospodin Slobodan Ničević.

– Mi se uspešno i dugo bavimo proizvodnjom elemenata za izvoz i to funkcioniše savršeno. Praktično svake godine prodaju podižemo za nekih dvadesetak procenata. Ove godine smo doneli odluku da više ne izvozimo poluproizvod već da počnemo sa finalizacijom, pa ćemo za nekoliko meseci imati potpuno pripremljen finalni proizvod, nauljene podove spremne za ugradnju. Radićemo ih u dve debljine, 20 i 15 mm i moći će se postavljati i na podno grejanje – objašnjava Nenad Ničević.

– Logično i dalje ćemo raditi parket, jer smo na tržištu parketa lideri, ali ćemo raditi i neke tanje varijante. Cilj nam je da i to malo osvežimo, a treba reći da nam ova mašina koju smo kupili omogućuje da utrostručimo proizvodnju. Ona sada ne radi punim kapacitetom, ali uskoro svakako hoće.

Takođe treba reći da sertifikovane sirovine ima dovoljno, imamo ugovore i sa JP Vojvodinašume i sa JP Srbijašume i tu nemamo nikakvih problema. A od prošle godine imamo i FSC sertifikat.Imamo ateste za sve klase parketa, a čim budemo ušli u proizvodnju podova radićemo i ateste za podove. Imamo precizne mašine koje će obradu drveta dovesti do savršenstva, imamo lepo pakovanje, a potrudićemo se da i sve drugo bude primereno našoj dosadašnjoj praksi, odnosno da u proizvodnji podova, za koju godinu, budemo ono što smo sada u proizvodnji parkrta. U firmi GRAKOM SN planiraju da u novoj hali, za čiju gradnju je projekat pripremljen, opreme reprezentativan izložbeni salon, a prostora će, kažu, biti dovoljno, jer sa sadašnjim i novoizgrađenim, proizvodni prostor će skoro dostići 5.000 kvadratnih metara. Pored toga u planu je investicija u još dve sušare firme NIGOS, kao i u još neke projekte.

O sertifikaciji procesa proizvodnje i marketinškim planovima govorila je Mirjana Ničević:

– Moj brat je već napomenuo da od prošle godine imamo FSC sertifikat što je izuzetno važno za izvoz proizvoda na evropsko tržište. To znači da je automatski podignut standard proizvodnje svih naših proizvoda, ali i interesovanje kupaca. Već je primetan porast interesovanja stranih klijenata. Neki novi su nas i sami kontaktirali, a velike kuće sa kojima smo i do sada radili sad o nama imaju još bolje mišljenje. Oko 60% našeg prihoda dolazi od izvoza… Što se marketinga tiče, stalno radimo i na tom polju, jer u javnosti treba biti prisutan na različite načine. To su poznati principi, pa smo skoro uradili i novi sajt. Cilj nam je da pratimo trendove i u elektronskim oblicima komuniciranja. Kao likvidna firma koja na vreme ispunjava svoje obaveze, poželjan smo komintent svim bankama, ali za naše poslovanje važno je istaći da imamo odličnu saradnju sa ProCredit bankom… Uostalom, mi se trudimo da maksimalno korektno sarađujemo sa svim našim poslovnim partnerima i okruženjem uopšte – kaže na kraju našeg razgovora Mirjana.

Očigledno da je, gradeći svoje preduzeće, Slobodan Ničević uspeo da izgradi i svoje naslednike. Njegov sin Nenad je tu već odavno i savladao je sve tajne ovog biznisa, a početkom prošle godine postao je i direktor preduzeća. Kćerka Mirjana se porodičnoj firmi priključila odmah nakon završetka studija. Nastale na porodičnoj tradiciji i naslonjene na porodičnu strukturu, ovakve firme imaju solidnu osnovu za razvoj i uspeh, s tim što u radu i međusobnoj komunikaciji mora uvek biti izražen nivo tolerancije, poverenja, međusobnog razumevanja, uvažavanja i poštovanja. Takođe je važno da se zna ko o čemu odlučuje, ko šta radi i za šta odgovara… Ova pravila su, očigledno, sastavni deo poslovanja firme GRAKOM SN iz Beograda u kojoj vlada rad i red, ali i svojevrsna jednostavnost i neusiljen duhovni mir. Takav utisak će, sigurno, poneti svaki posetilac ovog preduzeća čije temelje je postavio i poslovni put trasirao Slobodan Ničević. Oslonac i pomoć je, bez sumnje, imao u porodici. To se očigledno vidi.

Call Now ButtonPozovite nas